Datum: 7 oktober 2023
Tijd: 17:00
Locatie: St. Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29, Amersfoort
 

Uitgevoerd worden:
Cantate BWV 29 ‘Wir danken dir, Gott’

Motet ‘Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn’, BWV Anh. 159

 

Op het programma de feestelijke cantate ‘Wir danken dir, Gott, wir danken dir’ uit 1729 van Johann Sebastian Bach. Vorig jaar vierde de Stichting Rondom de Cantates haar 25-jarig bestaan met een sprankelend jubileumconcert. Naast het ‘Gloria in excelsis Deo’ BWV 191 werd het slotkoraal van cantate 29 met toeters en bellen uitgevoerd. En dan nu, ruim één jaar later, de gehele cantate 29.
Een van de verantwoordelijkheden van Bach was het schrijven en uitvoeren van cantates ter gelegenheid van de installatie van een nieuwe gemeenteraad in Leipzig. Maar met verkiezingen hebben dergelijke ‘Ratswahl’-cantates niet zoveel te maken. Ze hebben tot doel God te danken voor de zegeningen die de stad het afgelopen jaar had genoten en Zijn steun te vragen voor de nieuwe bestuurders. Voor de uitbundige instrumentale inleiding bewerkte Bach het preludium uit zijn derde partita voor soloviool in E-groot uit 1720 (Köthen, BWV 1006) tot een orkestraal concertstuk met een pralende solopartij voor het orgel. Naast de cantate nog twee andere werken:
de triomfantelijke Sinfonia uit Bachs Oster-Oratorium BWV 249 die ongetwijfeld heeft behoord tot een door Bach ook reeds in Köthen (rond 1720) gecomponeerd concert. En het dubbelkorig motet ‘Ich lasse dich nicht’ BWV Anh.159 (ca. 1712) dat pas aan het eind van de 20e eeuw overtuigend is toegeschreven aan de jonge Bach.

 

Komt allen weer en geniet van de prachtige muziek uitgevoerd door het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest, met als concertmeester Hans Lub, organist Maurits Bunt onder leiding van dirigent Bas Ramselaar.

 

Vocale solisten zijn:

Agnes van Laar sopraan
Maria den Hertog alt
Roelof Polinder tenor
Alexander Bunt bas