Dirigent Bas Ramselaar

Bas Ramselaar (Amersfoort, 1961) zong al op zesjarige leeftijd mee in verschillende koren onder leiding van zijn vader Wim Ramselaar. Hij studeerde zang bij Frans Schouten en Aafje Heynis en volgde meestercursussen bij Robert Holl. Tussen 1985 en 2001 was hij vast lid van het vermaarde Nederlands Kamerkoor en maakte jarenlang deel uit van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging. Meer recent was hij betrokken bij de opnames en concerten van alle 9 Madrigaalboeken, de Selva Morale e Spirituale en de Musica Religiosa van Claudio Monteverdi met het Ensemble Le Nuove Musiche (www.lenuovemusiche.nl).

Als concertzanger zong Bas meer dan twintig jaar op de grote Nederlandse en buitenlandse podia. Talrijk zijn zijn radio-, tv- en cd-opnamen met werken van o.a. Bach, Beethoven, Buxtehude, De Fesch, Distler, Fauré, Hollanders, Huygens, Manneke, Monteverdi, Mozart, Pärt, Schrijver, Schütz, Telemann en Vivaldi. Van Johann Sebastian Bach nam hij alle bassolo’s op uit de complete serie geestelijke Cantates, alsmede de Johannes- en Matthäus Passion en kwamen er twee solo-cd’s van hem uit: ‘Bas zingt Bach’ en Liederen van Wolfgang Amadeus Mozart.

Als dirigent is Bas Ramselaar al meer dan 25 jaar actief. Tussen 1995 – 2016 was hij verbonden aan het St. Joris Kamerkoor en van 2001 – 2012 dirigent bij Toonkunst Amersfoort. Verder was hij van 2001 – 2015 werkzaam bij de Bach Cantorij Baarn & Orkest en was hij vanaf 2011 – 2018 medeoprichter en artistiek leider/dirigent van het Basilius College. Tegenwoordig is hij dirigent van het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest (sinds 2010) en van Vocaal Ensemble Pur Sang uit Den Bosch (sinds 2016). Ook is hij dirigent van Oratoriumkoor Euphonia uit Rhenen (sinds 2018).

bas ramselaar dirigent rondom de bach cantates amersfoort

Bas Ramselaar is initiatiefnemer van de serie Evensongs in de Sint-Joriskerk te Amersfoort (sinds 2002) en oprichter van de Amersfoortse Cantorij, een projectkoor dat regelmatig deze Evensongs verzorgt. Naast al deze activiteiten is hij werkzaam als zangpedagoog, co-repetitor en docent stem- en koorvorming.

Ruimte voor uw bedrijf op deze plek!